Farma Puan Fırsatı! x İlk Üyeliklerde Anında 10 TL + Her Alışverişinizde Sepet tutarının %3'ü kadar farma puan kazan Tek Tıkla Nasıl Kullanırım?
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Güneşten Korunmanın En İyi Yolları
08.02.2024

Güneşten Korunmanın En İyi Yolları

Güneş ışınları bizim için bir hayat kaynağı olmakla birlikte tümüyle zararsız da değildir. O kadar ki yaz dönemi güneşin bu zararlı etkilerinden korunmak için bir daha dikkatli olunması gereken bir zamandır. 
 Özellikle yaz döneminde güneşin daha dik açıyla gelmesi  bu zararlı etkileri artırmaktadır.  Tatil düşüncesiyle denize girme ve güneşlenme nedeniyle cildimiz daha çok güneş ışınına maruz kalmakta ve bazen önlenmesi zor etkiler oluşturmaktadır. 
 Güneşin zararlı etkilerinin arasında; güneş yanıkları, güneş lekeleri, güneş alerjileri, güneşe bağlı ilerleyen yaşlarda görülen deri kanserleri ve yaşlılık lekeleri diye adlandırılan prekanseröz lezyonlar artık daha sık görülmektedir. Ozon tabakasının incelmesiyle birlikte güneş ışınları sadece yazın değil, kış mevsiminde bile zarar verecek düzeylerde yeryüzüne ulaşmaktadır. Güneş ışınlarının direkt ve anlık etkileri olduğu gibi dolaylı ve uzun süreli etkileri de bulunmaktadır. Bu etkiler cildin onarım kapasitesini geciktirip, alerjileri de tetikleyebilmektedir. Bu etkilere maruz kalmamak için her yaş grubunun güneşten korunması gerekmektedir. Vücutta D vitamini sentezlenmesi için öğle saatlerinde, gün ortası güneşinde önerilen 15- 30 dakika süren güneşlenmenin bile artık çok fazla yakıcı etkileri bulunduğu için dikkatli olunması gerekmektedir.




                                                Şemsiye ya da kumdan yansıyan güneş ışınları da cilde zarar veriyor

                                                                         



 

  Özellikle nemli iklimlerde ve sahil kesimlerinde güneşin yansımalarının daha yoğun olduğu yerlerde daha dikkatli olunmalıdır. Belki güneş ışınlarının anlık yan etkileri fark edilmeyebilmektedir ama uzun vadede kümülatif doz denilen zararlar çok önemlidir. Özellikle bebeklik çağından 18 yaşına kadar, çocukları korumak gerekir çünkü 18 yaşına kadar kümülatif doz oluşmuş olmaktadır. İlerleyen yaşlarda kişi kendini ne kadar korusa da o zamana kadar maruz kalınmış ışınların hasarları, foto yaşlanma, leke veya prekanseröz lezyonların çıkmasına neden olabilmektedir.




                                                              11.00 - 16.00 saatleri arasında güneşten kaçının

                                                                         


 

  Güneşten korunmada aslında ilk önlem teması kesmektir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı, çıkılmak zorundaysa güneş ışınlarıyla teması mümkün olduğunca engelleyecek kıyafetler tercih edilmelidir. D vitamini sentezi için sağlıklı güneşlenme yapılması çok önemli ama bunun dışında kişiler güneşten kaçınmalıdır. Güneşten korunmanın mümkün olmadığı yerlerde ya da tatilde özellikle çocuklar için fiziksel olarak korunma ön plana çıkmaktadır.


 

                                                             Giysi seçimi güneşten korunmada önem taşıyor

                                                                       


 

  Güneşten kaçınmanın mümkün olmadığı noktada kıyafet seçimleri önem taşımaktadır. Pamuklu, açık renkli güneşi yansıtacak kıyafetler, başı ve gözleri korumak için şapka ve güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Çocukların deniz kıyafetlerini seçerken güneş geçirmeyen yarım kol, tişört benzeri, üst bedeni örten, deniz kıyafetlerini tercih etmekte fayda vardır. Mutlaka şapka kullanılmalıdır. Çocukların açıkta kalan bacak, kol, yüz ve boyun bölgelerini düzenli olarak kremlenmelidir. Bütün bu önlemleri almadan sadece güneş koruyucu kullanarak güneşin zararlı etkilerinden tam olarak korunmak mümkün değildir. Güneş kremleri bütün bu önlemler alındıktan sonra açıkta kalan bölgelere uygulanmalıdır. Hiçbir krem güneş ışınlarının zararlı etkilerini tam anlamıyla engelleyemez.

 

                                                                                    Şapka Takın

                                                                           




  Yüz, kulak, ense ve boyun bölgesini güneş ışınlarından korumak için geniş ya da siperliği olan şapkaları tercih edebilirsiniz. Şapkanın kumaş dokusunun sıkı olmasına dikkat etmelisiniz. Sıkı dokunmuş kumaşlar, güneş ışınlarının cilde temasını yüksek oranda engeller. Güneş ışığını geçiren delikli hasır şapkalar kullanmaktan kaçınmalısınız.

 

                                                                             Güneş Gözlüğü Kullanın

                                                                         




  Güneş gözlükleri, gözlerinizin UV ışınlarına direkt maruz kalmasını önleyerek katarakt riskini azaltabilir. Aynı zamanda hassas göz çevresinin güneşe maruz kalmasını engelleyebilir. İyi bir koruma için hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz.

 

                                                                    Güneş Kremi Sürmeyi Unutmayın

                                                                       



 

  Güneş ışınlarının zararlı etkilerini minimuma indirmede en etkili yöntem, dört mevsim güneş kremi kullanmaktır. Gün ışığına çıkmadan en az 15-20 dakika önce güneş kremi sürerek kremin cilt tarafından tam anlamıyla emilmesini sağlamalısınız. Güneş kremi seçerken hem UVA hem de UVB ışınlarını filtreleyen ve en az 30 koruma faktörüne sahip ürünleri tercih etmelisiniz. Belirli aralıklarla, özellikle suya girip çıktıktan sonra, güneş kremini tazelemelisiniz. 6 aylıktan küçük bebeklere güneş kremi sürülmesi uzmanlar tarafından önerilmez. Bu nedenle bebeklerin güneşin zararlı ışınları nedeniyle zarar görmemesi için öğle saatlerinde güneşten uzak tutulması önerilir.


En etkili ve dünyada en çok tercih edilen güneş reyonu ürünlerini indirimli ve kampanyalı fiyatlarla buradan inceleyebilirsiniz :)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.